Groenmaat hoveniers EmmenGroenmaat hoveniers EmmenGroenmaat hoveniers EmmenGroenmaat hoveniers EmmenGroenmaat hoveniers Emmen

Bomen, struiken en heesters snoeien

U wilt de bomen en struiken in uw tuin graag zo goed mogelijk tot hun recht laten komen? De bloei verbeteren en voorkomen dat de tuin verwilderd en het uitzicht verdwijnt? Dan is snoeien van bomen, struiken en heesters van groot belang. Het is verstandig om het snoeien in de juiste perioden van het jaar uit te voeren zodat u volop kunt genieten van groei en bloei in de tuin.

Zelf snoeien of uitbesteden

Hieronder vind u informatie over de juiste momenten om diverse bomen en struiken te snoeien. Snoeien op het verkeerde moment kan heel negatief uitwerken dus wijk hier niet teveel vanaf. Wilt u het snoeien van bomen, struiken, hagen en heesters van uw tuin liever aan een van onze ervaren hoveniers overlaten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op over het snoeien van uw tuin

Snoeien in december

Hieronder worden de heesters en bomen genoemd die in de maand december gesnoeid mogen worden.

Amberboom Amerikaanse sering Duivelswandelstok
Dwergcypres Eikbladige hortensia Erwtenstruik
Fluweelboom Frambozen Gewone beuk
Gewone plataan Haagbeuk Hazelaar
Hortensia Japanse esdoorn Kiwi
Kornoelje Krentenboompje Lijsterbes
Meidoorn Pluimhortensia Rhododendron
Sierappel Siergrassen Spaanse aak
Tamarisk Vlier Zwarte bes

 

Liguster snoeien is een uitzondering

Een ligusterhaag die veel te omvangrijk en van onderen kaal is geworden, kunt u ook nu nog zwaar snoeien. Uiteraard ziet hij er dan een aantal maanden lang niet uit, maar in het voorjaar zal hij weer gezond uitlopen.

Snoei uw bomen in vorm

Het is van belang dat u de totale vorm van een boom goed in de gaten houdt terwijl u snoeit. Als u dit alleen doet, blijft u heen en weer lopen om het effect te beoordelen, hierdoor kan het zijn dat u scheef gaat snoeien. Het is daarom makkelijker om met z’n tweeën te snoeien: de een snoeit en de ander bekijkt van een afstand hoe het gaat en stuurt bij om het snoeien makkelijker te maken. Er wordt bij het snoeien van bomen vaak naar gekeken om een soort paraplu vorm te houden. Onderaan niet teveel takken en niet te grote uitschieters naar de verschillende kanten. Maar uiteraard kunt u ook in andere vormen snoeien. Als er weinig ruimte is wilt u bijvoorbeeld de omvang van de boom (of struik) vooral beperken maar wel flink door laten groeien in de hoogte. Wanneer de gewassen zijn ingezet om privacy in de tuin te creeëren houd men natuurlijk in de gaten dat er niet teveel weggeknipt wordt.

tuinonderhoud haag door Groenmaat Emmen

Snoeien van zware takken

Vaak wordt er ’s winters veel aan corrigerende vormsnoei gedaan. Ook worden dan vaak de zware takken weggezaagd. Doe dat zo dat er geen bast kan losscheuren van de boom. Dat kan door in twee keer te zagen:

Zaag eerst de onderkant van de tak op enige afstand van de stam in en daarna iets verder van de stam de tak van bovenaf doorzagen. Het gedeelte dat dan blijft zitten, kan daarna nog wat dichter bij de stam worden doorgezaagd, maar laat de ‘kraag’ vlak bij de stam zitten. De boom sluit de wond namelijk vanuit die kraag. Bij takken dikker dan twee centimeter is het aan te raden de wond met wondbalsem af te dekken.

Bomen en struiken laten snoeien?

Wilt u het snoeien liever overlaten aan de hoveniers van Groenmaat? Dat kan natuurlijk ook! Ons team kan het zware snoeiwerk uiteraard voor u uitvoeren en tevens alle afval afvoeren. Wij zijn vooral actief in Emmen, Hoogeveen, Coevorden, Assen en het hele gebied daartussen. Neem contact met ons op voor een prijsopgave vooraf.

Neem contact met ons op over snoeien

Snoeien met hoogwerker boom verwijderen - in boom zagen Tuinspecialist in Drenthe Tuinspecialist in Drenthe bomen snoeien

Blokhutten

Blokhutten

Wilt u een luxe, hoge kwaliteit, blokhut kopen? Groenmaat in Emmen levert duurza...

Lees Meer >

Wij leveren ook uit deze magazines

Terras & Trends tuindeco tuindeco tuindeco tuindeco tuindeco